TESTIMONIS

Compartim a vosaltres algunes de les paraules d’afecte que ens han fet arribar diferents espectadors. Si voleu, podeu enviar-nos els vostres testimonis per correu electrònic hola@binixiflat.com

LES VOSTRES OPINIONS :

El peix d’or • Toni Rumbau 

Aquest clàssic de la companyia Binixiflat, fundada ja fa més de 30 anys pel titellaire mallorquí Biel Porcel, que viu a cavall entre Arenys de Munt, a Catalunya, i Mallorca, no s’havia presentat mai a l’illa, quan de fet es tracta d’una rondalla d’origen rus que bé podria ser mallorquina, per la seva temàtica marinera. Una tria molt adequada per celebrar aquest retorn d’en Biel a Mallorca, d’on per altra part mai hi ha deixat de tenir-hi un peu.

Instal·lat a l’escenari del Pati de la Misericòrdia, on s’hi ha realitzat una bona colla d’espectacles del Festival, ‘El peix d’or’ és una magnífica mostra de l’art titellaire de Biel Procel, capaç de connectar molt directament amb el públic de nens i pares, i que es caracteritza per una tècnica de titelles de fil i tija curta sobre l’escenari situat davant del manipulador, aquest sempre visible enfrontat al públic. Una tècnica molt útil i àgil que permet crear ràpids canvis d’escena posant i traient els decorats que es situen damunt la taula-escenari.

Senzillesa, agilitat i ús només dels elements indispensables per crear l’espai de cada escena, sense renunciar però als detalls de l’escenografia, funcionals i de bonica factura. Això permet obtenir un ritme perfecte ben marcat per una banda sonora que lliga els canvis d’escenari i construeix l’espai sonor de les escenes relatives al mar: oneig, tempesta, etc.

Una obra al servei de la història, que tracta el tema de la desmesura en l’ambició, en aquest cas de la dona enfront del marit ingenu i bonifaci. La bondat i la bona fe es veuen premiades per la màgia de la natura, mentre que la desmesura es castiga a sí mateixa, per la lògica de la seva reducció a l’absurd.

Biel Porcel va demostrar el domini del seu art, des de la manipulació fins a les veus, de sonoritat potent i diferenciada, resultat d’una gran mestria en l’ofici de titellaire. Una obra que sens dubte tindrà molt bon acollida en el seu aterratge entre el públic de les Illes. Els espectadors així ho van pensar també, a la Misericòrdia, quan el premiaren amb sentits i prolongats aplaudiments.

Toni Rumbau 
Font: Revista Putxinel·li


Profesión de futuro • Gustavo Duch Guillot

Biel tiene sus principios muy claritos. Camina orgulloso sin renunciar a ninguno de ellos y le gusta compartirlos. En su carnet de identidad, dice, de profesión escultor. Escultor de seres humanos. Anda cargado de  maletas, focos, sombreros, pinturas, micrófonos y dados de colores  montando su taller ambulante en escuelas, bibliotecas y centros de ocio para niñas y niños. De una mochila recosida puede sacar un juego de la rayuela para explicar la diferencia entre caridad y solidaridad, o unos cuentos tibetanos sobre cómo nos estamos comiendo el mundo. En una enorme maleta de cartón duermen sus ángeles. Personitas de cartón piedra, monstruos de peluche que dan risa y los “galliminus” que nadie sabe lo que son.

Biel sienta a su alrededor a las niñas y niños, despierta suavecito a sus ángeles, les presta sus voces y su risa y entonces monta historias para pensar, cuentos contados y cantados.

Eso hace Biel, cantar y contar cuentos para llevar la contraria.

Esa noche, Cristina, una niña del público sueña las historias de Biel, con los faraones que habitaban islas tropicales y el pescador que pescó un pez de oro.

Cuando despierta ya sabe a quién quiere parecerse, ¿Será como el abuelo Nat que luchó contra los invasores de bombín y traje de explorador o como el gigante Bau Xu que salió a buscar el Sol? Quiere ser como Biel. Para vivir despacito y contra la corriente.

Gustavo Duch Guillot
Revista Altermundo. Enero 2009


Centre Cívic de la Barraca • Bet Canet

Hola, vaig tenir l’ocasió de veure-us el dissabte passat al Centre Cívic de la Barraca i us volia felicitar, va estar molt bé i al meu fill, que no té ni dos anys, es va quedar bocabadat des de que va arribar.

Cordialment,
Bet Canet


Comptar amb nosaltres • Maria

Saps de sobres que poder comptar amb tu, per nosaltres seria…una passada, coneixent els teus espectacles, l’energia que transmets i la manera com els infants queden com a enganxats, a la teva veu, els teus gestos, els teus personatges… Aquella naturalitat que tens de ser cada una de les teves titelles, amb els més menuts, ha de ser únic.

Maria
Mallorca


“La prova del cotó no enganya” • Andreu

Biel, m’agradaria felicitar-vos als dos per les vostres representacions a Sant Andreu de Llavaneres. Els dos centres van quedar molt contents. “La prova del cotó no enganya” , la meva filla de CEIP Llavaneres, quan va arribar a casa tenia molt clars els conceptes que van sortir de l’obra.

Andreu,
Sant Andreu de Llavaneres


Una versión de “Ricitos de Oro” • Carlos Pujalte

“El domingo por la mañana vi a estos títeres en movimiento y fue un placer tan grande, una magia tan maravillosa… que aún me emociono… De verdad que disfruté muchísimo.
El artista que los movió se llama Biel Porcel, y es un genio de este mundo. La obra que representó fue una versión de ‘Ricitos de Oro’…
Biel, creo que eres un gran artista y que vives tu arte de verdad.”
Saludos

Carlos Pujalte
Mataró


Digan’s si t’ha agradat

Si vols pots dir-nos el que t’ha semblat algú dels nostres espectacles el compartirem en aquesta pàgina. Omple el formulari de sota. Gràcies.